“We zijn overweldigd door de belangstelling voor ons project”, zegt windpark-directeur Pim de Ridder, nog enigszins beduusd. “Tijdens de open dag op zaterdag 10 december kwamen, ondanks het druilerige weer, honderden mensen een kijkje nemen bij ons windpark. Voor de molens stond een lange wachtrij met mensen die graag een keer een windmolen van binnen wilden bekijken.”
Voor De Ridder is de grote animo een teken dat duurzame energie kan rekenen op groeiende belangstelling. “En dat is maar goed ook”, vindt hij. “Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we af van vervuilende fossiele brandstoffen als kolen en gas. Groene energie heeft de toekomst.”
Bruls: geen gas meer van Poetin
Ook burgemeester Bruls van Nijmegen, die het windpark vrijdagavond 9 december officieel opende, brak een lans voor duurzame energie. “We willen niet meer afhankelijk zijn van Poetin en gas uit Rusland, maar zelf duurzame energie opwekken in onze eigen omgeving.” Met een druk op de knop gaf hij, samen met de coöperatieleden Emile Pennings en Thomas Rijniers, het startsein voor een spectaculaire openingsshow door het Nijmeegse kunstenaarscollectief Oddstream. In een video, geprojecteerd op een van de vier windmolens in het park, werd de afbraak van de oude wereld en de opbouw van een nieuwe groene wereld vertoond.
De opening van Windpark Nijmegen-Betuwe werd gevierd met een driedaags programma van 8 tot en met 10 december. De festiviteiten startten donderdag 8 december met een rondleiding van 350 leerlingen van basisschool De Oversteek op locatie. Om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering, vormden de kinderen ter afsluiting op het schoolplein een levende windmolen. Dutch Drone Flights maakte drone-beelden van de levende windmolen.
Mooie film over ontstaan windpark
’s Avonds volgde de première van “Voor de wind” van documentairemaker Sabine Eijkholt over het ontstaan van Windpark Nijmegen-Betuwe. De tent waar de voorstelling plaatsvond, was net groot genoeg voor de ruim honderd bezoekers. De film oogstte veel bewondering. “Een mooie en integere film, die voor- en tegenstanders van het windpark in hun waarde laat”, aldus de reactie van een bezoeker.
Ook de talkshow op vrijdagmiddag 9 december kon rekenen op warme belangstelling. Zo’n tweehonderd genodigden luisterden vol aandacht naar een discussie onder leiding van Ruud Schuurs over de toekomst van de energievoorziening. Hilariteit alom, toen heel even licht en geluid in de tent uitvielen. “Hé, is de wind gaan liggen?”, vroeg tekenaar Bas Kohler zich af, die het debat met zijn potlood vastlegde. Zijn beeldverslag is binnenkort via deze site terug te zien.
Jan van der Meer, oud-wethouder van gemeente Nijmegen, droeg tijdens de talkshow een column voor. Daarin gaf hij een remedie om ´professionele depressiviteit´ te overwinnen: “onze vier Nijmeegse windmolens, die gloren aan de horizon als een teken van hoop.” De column kun je hier teruglezen.
Duurzame energie heeft de toekomst: doe ook mee!
Bestuurslid Caroline de Greeff van coöperatie WindpowerNijmegen kijkt tevreden terug op de openingsfestiviteiten. “Ik denk dat we de eerste energiecoöperatie in Nederland zijn, die zoveel mensen tegelijk op de been heeft gebracht. Dat laat zien dat de duurzame energiebeweging leeft en de potentie heeft om uit te groeien tot iets groots. Ik heb tijdens de opening heel veel mensen gesproken die enthousiast zijn over ons initiatief en die graag mee willen werken aan eigen, lokaal opgewekte energie. Dat kan, want het windpark is wat ons betreft pas het begin van nog veel meer mooie duurzame energieprojecten.”
Wil je ook meedoen en meedenken over nieuwe duurzame energieprojecten? Word donateur van coöperatie WindpowerNijmegen, voor eenmalig 25 euro. Stuur om je aan te melden of voor meer informatie een mail naar info@windparknijmegenbetuwe.nl.