Bouw in beeld
Inspectie en transport torens
Lees meer >Voordat de mastdelen naar Nijmegen worden vervoerd, voeren experts van Lagerwey een laatste inspectie uit in de fabriek in Leipzig.
Transport bladen Antwerpen-Nijmegen
Lees meer >Na een reis over zee van circa 8 weken, vanuit China, komen de bladen aan in de haven van Antwerpen. Van daaruit gaan ze met speciaal transport naar hun eindbestemming in Nijmegen-Noord.
Productie masten
Lees meer >De mast van de windmolen bestaat uit vijf losse onderdelen. Staalbouwer Siag, een bedrijf in Leipzig, maakt de mastdelen voor ons windpark.
Transport bladen vanuit China
Lees meer >De wieken van de molens worden door fabrikant LM gemaakt in China. Hier vandaan worden ze in acht weken tijd over zee naar Antwerpen vervoerd.
Inspectie en afname bladen
Lees meer >De rotor is de motor van de turbines. Hoe groter deze is, hoe meer energie kan worden omgezet in een windturbine. Een rotor bestaat uit drie bladen. De twaalf bladen van onze motoren maakt Lagerwey niet zelf, maar koopt ze bij het Deense LM.
Transport – Gietstuk
Lees meer >Het eerste gietstuk is helemaal vanuit Bilbao (Spanje) aangekomen bij de fabriek van Lagerwey in Wekerom. Hier wordt het geassembleerd tot gondel.
Gietstuk gondel
Lees meer >De gondel is het deel van de windturbine bovenop de mast. De complete gondel weegt 18 ton en wordt in de ijzergieterij van Bilbao (Spanje) gegoten.
Afbouw electrisch
Lees meer >Direct naast het windpark wordt bezoekerscentrum de Mussenhut ingericht. Deze voormalige appelschuur biedt onderdak aan het inkoopstation, dat de stroom van het windpark doorgeeft aan het elektriciteitsnet.
Afmontage mechanisch
Lees meer >Medewerkers van Lagerwey zijn bezig met het aansluiten van stroomkabels van de molens naar het inkoopstation in Bezoekerscentrum De Mussenhut.
Bouw turbines De Grift Nijmegen
Lees meer >Op de bouwplek worden de onderdelen van de windmolen, die uit verschillende windstreken zijn aangekomen, in elkaar gezet. Het opbouwen van een molen duurt drie dagen.
Transport turbines
Lees meer >De gondels en generatoren voor onze windturbines zijn in de fabriek van Lagerwey in Wekerom gemaakt. Van daaruit gaan ze per vrachtwagen naar Nijmegen.
Assemblage generatoren
Lees meer >De generatoren zetten de energie uit wind om in elektriciteit. Lagerwey maakt in de generatoren gebruik van permanente magneten.
Assemblage naaf & gondels
Lees meer >In de fabriek van Lagerwey in Wekerom worden de gondels voor onze windturbines in elkaar gezet. De gondels moeten direct na de bouwvak klaar zijn, want dan gaan ze op transport naar hun eindbestemming in Nijmegen-Oosterhout.
Assemblage ankers
Lees meer >In de fabriek van Lagerwey in Ede wordt gewerkt aan de assemblage van de ankerringen. De ankerring lijkt misschien klein in verhouding tot de rest van de windturbine, maar is een essentieel onderdeel, want het zorgt dat de windturbine stevig op zijn plek blijft staan.
Fundatie gereed
Lees meer >De fundatie voor de windturbines is gereed. Het gestorte beton voor de fundatie heeft ruim een maand nodig om op te drogen. Voorlopig met rust laten dus, voordat er een molen op wordt gebouwd. Terwijl de bouwvakkers met vakantie zijn, is daar alle tijd voor.
Bouw fundatie
Lees meer >Langzaam maar zeker beginnen de fundaties vorm te krijgen. Na het heien wordt rondom de heipalen de grond tot circa 1,5 meter diepte uitgegraven. Hierna wordt het bovendeel van het beton van de fundatiepaal verwijdert: het “koppen snellen”.
Fundaties heien
Lees meer >Onderaannemer Vroon is 28 april gestart met het heien van de palen onder de funderingen van onze windturbines. Vier weken lang wordt geheid, circa vier dagen per turbine. Per molen zijn 30 heipalen nodig: 26 voor de molen zelf en 4 voor de transformatoren.
Aanleg werkwegen voor bouw windmolens
Lees meer >Op de locatie van Windpark Nijmegen-Betuwe aan de A15 is nu nog weinig te zien, maar het duurt niet lang meer tot de bouwactiviteiten starten.
Transformatoren
Lees meer >Naast elke windturbine komt een transformatorhuisje. De transformatoren zijn nodig om de middenspanning van de turbine om te zetten in de hoogspanning van het openbare elektriciteitsnet.
Leggen kabels in project
Lees meer >Vele meters kabel zijn nodig om de molens van Windpark Nijmegen-Betuwe aan te sluiten op het electriciteitsnet. De aanleg gebeurt deels via computergestuurde boring, maar er komt ook veel handwerk aan te pas.
Oplevering windpark
Lees meer >Onder grote belangstelling is in het weekend van 8-10 december 2016 Windpark Nijmegen-Betuwe geopend. Honderden belangstellenden kwamen naar de feestelijke opening om een kijkje te nemen bij onze windmolens en mee te doen aan de festiviteiten.
Molens aan
Lees meer >Op dinsdag 25 oktober is het testen en proefdraaien van de molens gestart. Tijdens het proefdraaien wekt het windpark voor het eerst zijn eigen groene stroom op.
Netwerk beschikbaar
Lees meer >Netbeheerder Liander gaat meters en schakelaars installeren in het inkoopstation. Zodra het inkoopstation helemaal is ingericht zet Liander spanning op de kabels en kunnen de windmolens in Windpark Nijmegen-Betuwe gaan draaien.
Bouw inkoopstation
Lees meer >In het inkoopstation komen de stroomkabels vanuit de molens samen. Dit station fungeert als schakelstation van het netwerk van het windpark naar het openbare netwerk van Liander.
kabel Waalsprong-Windpark
Lees meer >Netwerkbedrijf Liander legt de kabel die het schakelstation De Waalsprong verbindt met het inkoopstation van Windpark Nijmegen-Betuwe.
Aanpassing schakelstation De Waalsprong
Lees meer >In het schakelstation De Waalsprong van netbeheerder Liander wordt het windpark aangesloten op het elektriciteitsnet. Via dit schakelstation wordt de groene stroom van onze windmolens straks naar huishoudens in Nijmegen geleid.