Afgelopen maand (juni 2017) is de werkgroep Wijk- en Buurtenergie twee keer bij elkaar gekomen. Zowel leden/donateurs van WindpowerNijmegen als mensen van buiten de coöperatie, hebben met elkaar gesproken over de kansen van energieprojecten op wijk- en buurtniveau en de rol die WindpowerNijmegen daarin kan spelen. Ook kwamen de knelpunten van buurtprojecten op tafel.
Waar beginnen?
`Bij duurzame energie-initiatieven in een buurt of wijk gaat het vaak over postcoderoos-projecten`, vertelt Caroline de Greeff, die de werkgroep vanuit het bestuur begeleidt. `Het lastige is dat mensen niet altijd weten waar ze het best kunnen beginnen en welke stappen ze moeten doorlopen. Ook ontbreekt vaak de nodige fiscale en juridische kennis om alles op orde te krijgen. Nog los van het feit dat ook bij deze buurtprojecten, een coöperatie, stichting of vereniging met een bestuur moet worden opgericht om het goed te kunnen organiseren.’
Expertteam
De werkgroep wil nu subsidie aanvragen bij de gemeente om met een groep experts een plan te maken om buurten en wijken op gang te helpen bij het opzetten van hun eigen energieproject. Dit plan wordt voorgelegd aan de werkgroep Wijk- en Buurtprojecten en daarna moet het in de praktijk worden gebracht.
De Greeff: “Een paar initiatieven kunnen later dit jaar al van start, in het kader van Nijmegen Green Capital. Bij onze werkgroep is namelijk ook Marco Wolkenfelt van Green Capital Challenge Energie Opwek betrokken. Zijn uitdaging is om samen met een werkgroep in 2018 van onderop meer duurzame energieprojecten in Nijmegen van de grond te krijgen. We slaan de handen dus ineen. Dat moet toch iets moois opleveren voor de groene hoofdstad van Europa.”