Met een behoorlijke delegatie, waaronder wethouder Tiemens en burgemeester Bruls, vertrokken we naar de huidige Green Capital Ljubljana. Kort na aankomst op maandag 20 juni waren we uitgenodigd voor een diner bij de Nederlandse ambassadeur, samen met de delegatie van Den Bosch, die dit jaar ook meedong naar de award. Het begon gelijk goed, want Nijmegen stond daar niet alleen met de presenterende delegatie, maar ook met een bus vol duurzame Nijmegenaren die de hele reis hadden gemaakt om te laten zien dat duurzaamheid bij ons niet iets is van ambtenaren en politiek, maar juist van burgers. WindpowerNijmegen-lid Henk Horstink is zelfs helemaal naar Ljubljana gefietst in 10 dagen.
Presentatie
De volgende dag was het belangrijke moment; de presentatie van onze deelname voor de jury en het beantwoorden van hun kritische vragen. Na een generale repetitie in de ochtend konden we nog even genieten van het heerlijke weer in de prachtige historische stad. Met gezonde spanning arriveerden we om drie uur in het stadhuis, waar de kleine raadskamer precies groot genoeg bleek voor de 40 Nijmegenaren. Naast het verhaal vanuit de gemeente brachten het Radboud UMC, Engie, twee scholieren en WindpowerNijmegen hun verhaal over duurzaamheid in de stad.
Jury enthousiast
Het was lastig te peilen wat voor de jury doorslaggevend zou zijn. Wel bleek een van de juryleden de Europese vertegenwoordiger van energie in steden te zijn. Hij is groot voorstander van coöperatieve energieprojecten. Mijn verhaal over het grote enthousiasme in Nijmegen voor onze coöperatie en de snelheid waarmee we nu de molens daadwerkelijk realiseren, sloeg in ieder geval goed aan.
Uitreiking award
Daarna hebben we een dag in spanning gezeten of al het werk en de voorbereidingen dit jaar voldoende waren geweest voor het behalen van de titel European Green Capital voor 2018. Tijdens de feestelijke avond bleek gelukkig al snel dat het echt zo was. De inmiddels teruggekeerde Nijmegenaren volgden de uitreiking live tijdens het Duurzaamheidscafé. Het was dus groot feest, niet alleen in de zaal, maar ook in Nijmegen toen de voorzitter van de jury de verlossende woorden sprak: the Dutch city of Nijmegen will be European Green Capital in 2018.
Positieve energie
Heel bijzonder om dit mee te maken; een eer voor onze coöperatie. Bovendien weer een evenement met veel positieve energie, waaruit bleek hoe belangrijk men de energietransitie vindt, niet alleen in Nijmegen, maar ook in de rest van Europa. En vooral samen met burgers!
Caroline de Greeff (interim voorzitter WindpowerNijmegen)
Meer informatie: Nijmegen EU Green Capital 2018 en Power2Nijmegen