Op vrijdag 18 november zijn we met een flinke Nijmeegse delegatie (WindpowerNijmegen en Noviovolta) naar het evenement HIER opgewekt in Den Haag geweest. De dag begon met een leuke plenaire opening waarbij alle deelnemers op een plattegrond in hun eigen provincie moesten gaan staan. Daardoor werd iedereen aangespoord om met andere aanwezigen uit hun regio kennis te maken en te zien wat men voor elkaar kon betekenen.
Daarna zijn we naar verschillende sessies geweest en hebben we over de informatiemarkt gestruind. Imke ging bijvoorbeeld naar een sessie over HEAT en een sessie van Greenchoice en Ineke naar een sessie over Verbreden en verjongen en een workshop Stappen maken in coöperatie-ontwikkeling. Pim de Ridder heeft namens windpark Nijmegen-Betuwe en onze coöperatie bijgedragen aan een aantal sessies over windprojecten.
HEAT: een warming up voor warmteprojecten
Deze sessie bestond uit twee delen, we begonnen met een simulatie waarin we, verdeeld in vier groepen, een bedrijf speelden met ieder onze eigen belangen. Met behulp van een nieuwe software zijn we plannen gaan maken voor een warmtenet. De software was duidelijk, overzichtelijk en hielp om ons snel tot een overeenkomst te brengen.
Greenchoice: samen werken aan een energierevolutie
In deze sessie werd door energieleverancier Greenchoice verteld over hoe we heel Nederland groene energie kunnen laten functioneren. Hierbij hebben we het energieprobleem vanuit een sociale en financiële optiek bekeken. Het was erg verhelderend om het eens op een andere manier te bekijken en achteraf heb ik nog kort gesproken met de directeur van Greenchoice over zijn mening over de Tesla Walls. Aan het eind van de sessie was er ook nog aandacht voor de schooldakrevolutie, die scholen helpt om zonnepanelen te realiseren.
Verbreden en verjongen, hoe doe je dat?
Tijdens de workshop verbreden en verjongen werd gesproken over het betrekken van bv. sociale minima en jongeren bij coöperaties. Coöperatie De Windvogel heeft een jongerenorganisatie genaamd de Windkuikens. Het betrekken van jongeren kan op die manier, of via stages, middelbare scholen of het inzetten van werkstudenten. Amsterdam Energie gebruikt het concept van Euroleden, via een lage drempel kun je lid worden en een deel van deze leden wordt later ook actief.
Het was een inspirerende, gezellige en leerzame dag. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de ontwikkeling van lokale duurzame energie! Ook de website van Hier Opgewekt biedt veel informatie en kennisdossiers. Daar vind je ook de lokale energiemonitor: een overzicht van coöperaties en duurzame energie initiatieven.
Verslag: Imke Sanders en Ineke de Jong